+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

De Friese maakindustrie

Hightech-oplossingen voor de toekomst

“It is mei sizzen net te dwaan”, zei de neef van Grutte Pier ooit. Een oeroud gezegde dat bij menig Fries op een tegeltje aan de wand hangt. Eén die past bij de Friese mentaliteit. Want hier zijn het niet de praatjes die de gaatjes vullen, maar het doen, de daden die het échte verschil maken. Om die reden is het misschien ook helemaal niet zo wonderlijk dat de Friese hightech-maakindustrie zo’n prominente rol vervult in Europa. Sterker nog, zelfs op wereldschaal loopt onze provincie voorop. Wilt u ook het verschil maken? Wij ondersteunen gevestigde en nieuwe technische ondernemingen graag om vandaag én in de toekomst onze toppositie te behouden.

HTSM: een nieuwe economische motor

Jarenlang werd Friesland de provincie van de boeren genoemd, geroemd om de uitgestrekte landerijen en grote melkveehouderijen. Maar met de komst van enkele grote, innovatieve maakbedrijven in de jaren 50 kreeg de agrarische sector er een gelijke bij. Als een magneet trokken deze (internationale), welbekende bedrijven andere ondernemers aan. Extra fijn was en ís de toegankelijkheid in Friesland. Niet alleen in afstand, maar ook in cultuur; in Friesland helpen we elkaar. Vroeger al, toen we samen tegen het water streden. En vandaag de dag nog steeds. Om te groeien, te innoveren en om het verschil te maken. Wij doen daar graag aan mee. Hoe? Vooral door grote én kleine ondernemers aan te moedigen, ruimte te bieden om te groeien en lijntjes uit te werpen naar andere ondernemers en kennis- en onderwijsinstellingen.

Versterken door samen te werken

Inmiddels hebben talloze hightech-bedrijven zich in Friesland gevestigd. Philips, BD Kiestra, Quadient, NTS Norma of Beenen B.V., het is slechts een greep uit de indrukwekkende lijst met namen die vanaf het Friese platteland technologische oplossingen voor wereldwijde, maatschappelijke problemen bieden. Hier concurreren bedrijven niet. Nee, hier werken ze samen en versterken elkaar. Door kennis, technologische voorzieningen en innovatieve ideeën met elkaar te delen, zijn ondernemers in staat hoogwaardige producten te ontwikkelen én te produceren. Producten die ons leven een stuk makkelijker maken; die zelfs mensenlevens redden. En dat vanuit een stip op de wereldkaart. De meeste Friezen doen misschien niet aan borstklopperij, maar het zou hen zeker niet misstaan!

Technisch talent om de hoek

Met de groei van de HTSM-industrie in Friesland groeit ook de vraag naar technologisch geschoold personeel. De gevestigde namen trekken hier samen in op door intensief samen te werken met onderwijsinstellingen op alle niveaus. Daarbij zijn onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden, de Friese Poort en het Friesland College aangehaakt. Bovendien krijgen academische studenten de kans om in Drachten een deel van hun master Mechanical Engineering af te ronden. Voor ondernemers betekent dit de ultieme kans om geschoold personeel ‘om de hoek’ te vinden. En voor studenten is het dé kans om ‘gewoon in het Noorden’ hun technische carriere te laten bloeien.

Over Vestigen in Friesland

Kom hier meer te weten over Vestigen in Friesland. Wilt u uw onderneming vestigen in het technologische centrum van Nederland, dan kunt u rekenen op één aanspreekpunt voor al uw ondernemersvragen. Neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.