+
Vestigingslocatie zoeken
nl
  Menu Vestigingslocatie zoeken

  Jaap-Auke

  “Wij zijn de brug tussen ondernemer en overheid”

  Of het nou gaat om een ingewikkelde vergunningsaanvraag, uitbreidingsvraagstukken, de zoektocht naar geschikt personeel of de verbinding met het bestuur; onze deskundige adviseurs zijn er voor u. In iedere regio van Friesland één, elk met hun eigen kracht en expertise. Als echte verbinders leggen zij de juiste lijntjes en geven ze u precies díe handvatten die u nodig heeft om succesvol te ondernemen. Onmisbaar voor Vestigen in Friesland; onmisbaar voor u. Maar wie zijn die adviseurs eigenlijk? Maak kennis met Jaap-Auke Rienstra.

  “Ik wil Friesland op de kaart zetten”

  “Tijdens de lockdown maakte ik iedere dag een wandeling door mijn eigen stad. En telkens ontdekte ik weer prachtige plekken die me nooit eerder opvielen. Geldt dat ook niet een beetje voor heel Friesland?” Jaap-Auke werkt bij Gemeente Súdwest-Fryslân en ziet het als de ultieme missie: Friesland op de kaart zetten. “Want er zijn hier zoveel mooie plekken, innovatieve bedrijven en unieke kansen. Dat mag iedereen in Friesland, Nederland – zelfs in de rest van de wereld weten.” We zouden dan ook kunnen zeggen dat de rol van adviseur bij Vestigen in Friesland is weggelegd voor Jaap-Auke. Sterker nog, dat wéten we inmiddels.

  “Iets anders dan timmeren”

  Toch, het had niet veel gescheeld of de 40-jarige Franeker was een hele andere kant op gegaan. “Mijn vader was timmerman, dus het lag in de lijn der verwachting dat ik ook zou timmeren.” Al snel kwam Jaap-Auke erachter dat hij meer wilde. Hij besloot verder te leren en kwam terecht bij een architectenbureau. “Een paar jaar was dat leuk en ik heb er veel geleerd, maar iedere dag tussen vier muurtjes rekenen of tekenen brak me op. Ik wilde iets anders.” Zo rolde Jaap-Auke zo’n vijftien jaar geleden via een open sollicitatie de ‘gemeentewereld’ in. Hij kwam binnen als toezichthouder bij gemeente Nijefurd dat later opging in Gemeente Súdwest-Fryslân, en hield zich bezig met de naleving van wet- en regelgeving van burgers- en ondernemers. “Bouwvergunningen, milieuvergunningen, Algemene plaatselijke verordeningen, dat soort zaken.” Een takenpakket dat later, toen Jaap-Auke in 2019 aan de slag ging als acquisiteur, strategisch accountmanager en adviseur, goed van pas bleek te komen.

  “Ik maak me hard voor ondernemers”

  “Onlangs was er een ondernemer die maar niet verder kwam, omdat hij lang moest wachten op een vergunning. ‘Ik kom er niet doorheen’, zei hij – hij liep tegen een muur op, één die bureaucratie heet. Ik weet hoe de hazen lopen en ken het systeem waar hij mee te maken heeft als geen ander door mijn vorige baan”, vertelt Jaap-Auke. “In mijn huidige rol, probeer ik me echt hard te maken voor zo’n ondernemer. Druk te zetten én druk te houden, waardoor er beweging komt. Dat is tenslotte wat we doen: ondernemers ontzorgen.”

  “Eén deur voor al je vragen”

  Juist die rol, die van naast een ondernemer in plaats van tegenover, vindt Jaap-Auke zo mooi. “Ik kan ondernemers nu echt omhoog helpen; de muren waar ze tegenaan lopen vroegtijdig signaleren en misschien zelfs weghalen.” Bovendien zit Jaap-Auke dichter op het vuur, daar waar de beslissingen genomen worden. “Ik app bijna elke dag wel even met de wethouder. Dat is prettig, die korte lijntjes – dan weet je van elkaar wat er speelt. Heeft een ondernemer de wethouder nodig? Twee weken later staan we op de stoep voor een bakje. Ik ben de brug tussen ondernemer en overheid”, legt Jaap-Auke uit, “En ik stel het belang van ondernemers altijd voorop. Zoals al mijn collega-adviseurs doen. Wij zorgen ervoor dat een ondernemer niet op allerlei verschillende deurtjes hoeft te kloppen, maar bij één deur terecht kan voor alle vragen. En die deur, dat zijn wij.”

  “Een prachtige plek om te wonen én leven”

  Om ondernemers zo goed mogelijk te ontzorgen, werken de adviseurs van de verschillende Friese regio’s nauw samen. “Als een bedrijf uit Leeuwarden bij mij op de lijn komt, dan bel ik Gina even. En als een bedrijf buiten Friesland zich hier wil vestigen, dan kijken we gezamenlijk waar deze ondernemer het beste zou kunnen landen, aarden en groeien.” Samen één front vormen om ondernemers naar onze provincie toe te trekken, bedrijvigheid te creëren en de economie een boost geven, dát is wat ons volgens Jaap-Auke te doen staat. “Want Friesland is een prachtige plek om te ondernemen én te leven. Hoe mooi is het om na een lange werkdag in je eigen achtertuin op een bootje te stappen en lekker over de Friese meren te varen!”

  Deel deze pagina:

  Friesland, kom verder!

  In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.