+
Vestigingslocatie zoeken
nl
  Menu Vestigingslocatie zoeken

  Gina Tromp

  “Samen verleggen we stenen in de rivier”

  Of het nou gaat om een ingewikkelde vergunningsaanvraag, uitbreidingsvraagstukken, de zoektocht naar geschikt personeel of de verbinding met het bestuur; onze deskundige adviseurs zijn er voor u. In iedere regio van Friesland, elk met hun eigen kracht en expertise. Als echte verbinders leggen zij de juiste lijntjes en geven ze u precies díe handvatten die u nodig heeft om succesvol te ondernemen. Onmisbaar voor Vestigen in Friesland; onmisbaar voor u. Maar wie zijn die adviseurs eigenlijk? Maak kennis met Gina Tromp.

  Hart voor de zaak

  Er is geen Leeuwarder ondernemer die haar niet kent, durven we wel te beweren. En als een bedrijf haar nog niet op de radar heeft (of andersom), dan zal dat nooit lang duren. Ze is het boegbeeld van ondernemend Leeuwarden, de ultieme ambassadrice van onze provinciehoofdstad. Reist ze naar haar werk, dan zegt ze gekscherend dat ze naar ‘de zaak’ gaat. “Dan moeten mensen altijd heel hard lachen”, vertelt Gina. “Maar zo voelt het soms wel. Ik leef hier voor; doe het met hart en ziel.” Al pak ‘m beet vijftien jaar draait Gina mee in het gemeenteleven en vormt ze een onuitputtelijke bron van kennis en contacten.

  “Problemen niet uit de weg gaan, maar oplossen”

  Toch had het allemaal ook best anders kunnen lopen. Want toen Gina op het gymnasium voor de bètavakken koos, had ze ongetwijfeld hele andere dromen. “Dat technische, het zit in de genen”, licht Gina toe. “Daar ben ik mee opgegroeid.” Ze werd geboren in een ondernemersgezin. Haar grootouders hadden al een smederij in Boksum, maar deden ook veel installatiewerk. Gina’s vader besloot in Leeuwarden een installatiebedrijf te starten. Haar moeder draaide de winkel met kachels, lampen, stoppen – allerhande zaken. Toen de winkel steeds interessanter werd, kocht haar vader het pand op de hoek van de Schrans wat later een lid van de inkooporganisatie Expert werd. Inmiddels bestiert Gina’s broer al jaren dit bedrijf. “Nog steeds ben ik degene thuis die de boel installeert en aansluit”, lacht Gina. “Zelf doen, dat is echt wat ik meegekregen heb. Problemen niet uit de weg gaan, maar oplossen.”

  “Ik wil naar buiten, naar ondernemers”

  Ze heeft er zelfs haar missie van gemaakt: op zoek gaan naar passende, goede oplossingen. Eerst voor Randstad, waar Gina zichzelf opwerkte van beginnend intercedent tot manager. Daarna werkte ze lange tijd in het familiebedrijf, samen met haar broer. “Een prachtige tijd waar ik met heel veel warme gevoelens op terugkijk”, knikt Gina. “En toen hing de gemeente Leeuwarden in 2007 aan de telefoon.” Na enige tijd binnen het Sociaal Domein gewerkt te hebben, koos ze voor economie. “Ik heb vaak leidinggevende functies gehad. Maar toen ik bij economie kwam, wilde ik niet meer uitsluitend intern managen. Ik wilde eruit, naar buiten, naar ondernemers.”

  “Een regio waar het je aan niets ontbreekt”

  Van buiten binnen denken, dat is Gina’s belangrijkste kracht: “Aanvoelen wat er buiten nodig is en dat vertalen naar concrete oplossingen.” In haar rol kijkt ze voortdurend hoe ze waarde kan toevoegen aan onze regio. “Waar liggen maatschappelijke vraagstukken en hoe kunnen we deze met partijen in Friesland het hoofd bieden. In Leeuwarden wordt volop nagedacht over de uitdagingen rondom stikstof, over een gezonde bodem, en gezonde teelt. Dat heeft invloed op onze voeding en uiteindelijk ook op de gezondheid van mensen. Van jou en mij. Hartstikke inspirerend!”, vertelt Gina. “Maar het hoeft niet altijd hoog over te zijn. Als een groothandel een plekje zoekt in onze hoofdstad en daarmee de keten ondersteunt, dan vind ik dat ook mooi. De vraag is altijd: draagt een onderneming bij aan onze provincie – is het van toegevoegde waarde? Is het antwoord ja, dan krijgt een onderneming die waardering altijd terugbetaald. Als je bezig bent met innoveren, verduurzamen, met het verkorten van de keten of slimmer produceren, dan tref je een regio waar het je gewoon aan niets ontbreekt.”

  Oliemannetjes en verbinders

  Een regio om trots op te zijn. “En dat mogen we ook best wat meer uitdragen”, meent Gina. “We vinden het soms spannend om onze kop Boppe het maaiveld uit te steken. Dat past niet zo bij ons Friezen. Maar we hebben die durf juíst nodig. We moeten vertellen wat we hier doen, wat we allemaal te bieden hebben. Want dat is nogal wat!” Als iemand die trots uitdraagt, dan is het Gina wel. De trots op haar stad, op Friesland en op de weg die de adviseurs met Vestigen in Friesland zijn ingeslagen. “Als oliemannetjes en verbinders brengen we verschillende belangen bij elkaar. Op die manier dragen we bij aan maatschappelijke vraagstukken en kunnen we echt stappen zetten naar een nieuwe tijd”, legt Gina uit. “Een mooi voorbeeld is Bakery Sweets Center. Dat hebben we samen met een enthousiaste ondernemer en het onderwijs opgericht en is nu een zelfstandige vereniging met betrokken mensen, goede instroom, innovatie en prachtige plannen. Een samenwerkingsverband dat provinciebreed iets toevoegt. Kortom: wij jagen aan, stimuleren, ondersteunen. Staat ‘t dan? Dan kijk je of je als overheid een stapje terug kunt. Maar we blijven dergelijke initiatieven volgen en helpen.”

  Fries denken

  Het is niet altijd zo geweest, die nauwe samenwerking tussen de verschillende gemeenten. “Maar het is ons de laatste jaren echt gelukt om er ‘Fries denken’ van te maken”, knikt Gina. “Eerst ondernemersbelang, dan Fries belang en tot slot maatwerk leveren. Zo kunnen we samen een paar stenen in de rivier verleggen; zo bouwen we samen aan onze stad en provincie. Dat is toch prachtig!”

  Relevante cases

  Alle cases

  Deel deze pagina:

  Friesland, kom verder!

  In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.