+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van Weidelco

Weidelco: de vriendelijkste groothandel met een hoofdletter G

“Of we trots zijn? Tja, voor ons is het eigenlijk heel normaal.” Wie het woordenboek van familie Rolf erop naslaat, zal de term grootspraak niet terugvinden. En dat terwijl Huub, Hans en Eddy, de voormannen van Weidelco, zich best wat borstklopperij kunnen permitteren. Want met vestigingen door heel Nederland en een afzet die nu ook onze landsgrenzen oversteekt, wordt de groothandel steeds belangrijker. “En we blijven groeien”, vertelt Huub Rolf. “Maar hoe groot we ook worden, we blijven de vriendelijkste groothandel van Nederland.”

“Ondernemen is vooruit kijken”

Toen meneer Van der Weide 115 jaar geleden zijn handel in slagerijbenodigdheden begon, had hij hoogstwaarschijnlijk nooit kunnen bevroeden dat op zijn fundament zo’n indrukwekkend bedrijf gebouwd zou worden. Figuurlijk én letterlijk. Want wie de snelweg achter zich laat en Leeuwarden binnenrijdt, kan haast niet om het pand van Weidelco heen. Sinds 2019 bevindt het nieuwe hoofdkantoor van de groothandel zich op industrieterrein De Zwette. Een haast futuristisch bouwwerk, helemaal recyclebaar en volledig energieneutraal. Een schot in de roos, zouden we vandaag de dag zeggen. Maar toen de broers vijf jaar geleden met de duurzaamheidsplannen op de proppen kwamen, was niet iedereen meteen enthousiast. “Men vroeg zich af of het wel nodig was om volledig van het gas te gaan; of die duurzame investeringen zich wel uit zouden betalen”, vertelt Rolf. “Maar wij zijn een familiebedrijf en we willen dat het goed is. Voor onze eigen mensen, maar ook voor de wereld om ons heen.”

Hart voor de zaak

Dat gedachtegoed heeft altijd aan de basis gestaan van de bedrijfsvoering van Weidelco. Ook al toen vader George Rolf het bedrijf in 1968 overnam, dat tot de verhuizing in Beetgum zat. “Eigenlijk waren het destijds twee bedrijven”, vertelt Rolf. “Elco Koeltechniek en Van der Weide. Omdat Van der Weide geen opvolger had, kreeg mijn vader deze kans. Hij voegde beide bedrijven samen tot Weidelco.” Voor de vijfjarige Huub Rolf en zijn broers vormde het bedrijf een wereld aan ontdekkingen. “Het was mooi om papa te helpen. Dingetjes overpakken, afwegen, inpakken. Nu doen de machines het, maar wij vonden dat als kinderen prachtig.” Die fascinatie voor de zaak van vader bleef. Als het aan vader en moeder Rolf lag, mochten ze ook heus iets anders doen. “Maar ik heb het nooit anders gewild”, knikt Rolf. Ik heb altijd in het familiebedrijf gewild.”

Vestigingen in heel Nederland

Hoewel een van de broers nog een uitstapje maakte bij een ander bedrijf, besloten ze uiteindelijk allemaal aan boord te gaan van het schip dat ze inmiddels zo goed kenden. Terwijl vader telkens een stapje terug deed, deden de broers steeds een stapje harder. Drie kapiteins, is dat niet teveel? “Dat zou je misschien denken. Maar eigenlijk kregen we allemaal meteen onze eigen verantwoordelijk. Natuurlijk overleggen we veel, maar we lopen elkaar niet voor de voeten”, vertelt Rolf. “Eigenlijk is het juist heel bijzonder om het samen met mijn broers te doen – een voorrecht.” Sterker nog, met de drie broers aan het roer groeide Weidelco uit tot een toonaangevend bedrijf, bekend in ons hele land. Want het schip heeft in de afgelopen jaren ook in Zwolle, Sittard en Tilburg aangemeerd. “Wat bij ons gebeurde, zie je nu ook in de autowereld gebeuren: concentratie van importen”, legt Rolf uit. “Door overnames hebben we ons bereik uitgebreid.” Inmiddels heeft het bedrijf 135 medewerkers en levert het onder meer specerijen, verpakkingen, reinigingsmiddelen, kunstdarmen en apparatuur aan de voedingsmiddelenbranche.

Mensen vóór de centen

De ultieme succesformule van het bedrijf? “Onze servicegerichtheid”, vertelt Rolf. “En we geloven in langdurige relaties.” Grondlegger van der Weide, die in de vorige eeuw handelde met kruiden en specerijen uit de Oost, leerde de familie Rolf dat de verkrijgbaarheid van goederen én daarmee het opbouwen van goede relaties veel belangrijker is dan de harde euro. Dat heeft ertoe geleid dat Weidelco nog steeds zaken doet met bedrijven uit de begintijd. Al meer dan 90 jaar! “Juist in deze tijd, een tijd van tekorten, ondervinden we het belang van goede relaties. Als je trouw bent aan je partners, dan zijn zij dat ook aan jou. Je moet het samen doen, samen beheer je de keten”, legt Rolf uit. “We zijn echt foodpartners, met de nadruk op partners.”

Meegaan met een veranderende wereld

Ook in Vestigen in Friesland vond Weidelco zo’n partner. “Met name tijdens onze zoektocht naar een locatie in Leeuwarden hebben we veel support ontvangen”, vertelt Rolf. “Ze dachten mee over duurzaamheidsvraagstukken, waar we op konden besparen en hoe we bepaalde dingen aan moesten pakken. De lijnen zijn hier kort; de deur staat open. Als je bij de wethouder terecht moet, dan is dat zo geregeld. Elders is dat een stuk lastiger.” Welke uitdagingen er ook op hun pad komt, de broers weten waar ze moeten zijn. En uitdagingen zijn er voor Weidelco. De grootste? “Onze veranderende wereld”, legt Rolf uit. “Oma haalde vroeger eten voor de hele week, moeder voor morgen, jij voor vandaag en je dochter voor nu. Het gaat steeds sneller en mensen eten anders. Daar moeten wij in mee bewegen.” Daarnaast wordt verduurzaming steeds belangrijker. “Samen met leveranciers kijken we hoe we verpakkingen kunnen vergroenen. We zijn een reus onder de kleintjes. Doordat we groot, maar niet zo massaal zijn, kunnen we makkelijker experimenteren, trends opvolgen en resultaten behalen. Dat is ook weer gunstig voor onze partners.”

De toekomst van Weidelco

Toch, Weidelco zou in de toekomst zomaar eens kunnen wedijveren met de grootste reuzen van Europa. Want het bedrijf is volop in ontwikkeling. Vorig jaar fuseerde het met de Belgische groothandel Group Claes, “een partij waar we al lange tijd zaken mee deden”, vertelt Rolf. “Om mee te blijven doen in deze veranderende wereld, besloten we de handen ineen te slaan onder de naam Foodpartners International.” Onlangs heeft Foodpartners International tevens een bedrijf uit Frankrijk overgenomen. Toch, Rolf is ervan overtuigd dat Weidelco de vriendelijkste groothandel van Nederland blijft. Een visie die de opvolgers, de vier ‘neven Rolf’, in de toekomst uit zullen rollen. “Gezien onze leeftijd is het goed langzamerhand een stap terug te doen”, vertelt Huub Rolf. “Maar eerlijk is eerlijk, dat is voor ons best een uitdaging. We hebben het zo lang gedaan. Ondernemers zijn eigenwijs; denken vaak dat ze het beter kunnen. Maar een écht goede ondernemer zoekt mensen om zich heen die het nog beter kunnen dan zij zelf. En die hebben we wel gevonden.”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Relevante cases

Alle cases

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.